Kahden kansallispuiston kierros

Kahden kansallispuiston kierros, Saimaa

Tutustu kahteen kansallispuistoon, ihaile upeita metsämaisemia ja seuraa laivaliikenteen soljumista Kerman kanavan läpi. Reitin varrella idylliset maaseudun pikkukylät tarjoavat taukopaikkoja sekä majoitus ja ravintolapalveluita.
Savonlinnasta lähtevä rengasreitti on noin 235 km pitkä. Reitin alkupää kulkee pitkin asfalttitietä, jossa liikenne on varsin vähäistä. Ensimmäinen pysähdys on viehättävässä Oravin kanavakylässä, josta lähtee myös venekuljetus Linnansaaren vesikansallispuiston pääsaarelle. Rehevää kansallispuistoa voi tutkia patikoimalla tai meloen. Oravista pyöräillään Tappuvirran lossille, jolla ylitetään Saimaa. Losseja on jäljellä enää noin vain 40, joista suurin osa sijaitsee Saimaalla.

Matkaa jatketaan kauniissa maalaismaisemissa pitkin kumpuilevaa hiekkatietä kohti Heinäveden kylää ja edelleen Kerman kanavalle (kohtalaisen vilkas asfalttitie) ihailemaan vapaana virtaavaa Saimaata. Kermankoskelta reitti jatkuu jylhistä kalliomaisemistaan tunnettuun Koloveden kansallispuistoon. Puistossa on moottorivenekielto, joten siellä voit meloa tai patikoida täydellisessä hiljaisuudessa keskellä erämaaluontoa.

Reitin voit pyöräillä takaisin Savonlinnaan kahta eri vaihtoehtoa. Tälle kartalle on piirretty reitti palaa hieman takaisin päin Heinävedelle ja siitä laskeutuu kohti Enonkoskea upeaa maalaismaisemaa myötäillen Ihamaniemen kylän kautta ja edelleen Koloveden kansallispuiston toiselle puolelle. Koloveden kansallispuistossa voit käydä patikoimassa 3,3 km Nahkiaissalon luontopolun » tai lähteä melomaan Kirkkorannasta ». Kansallispuistossa voi myös yöpyä niille varatuilla alueilla. Vierailu kansallispuistossa tuo reitiin n. 50 km lisäpituutta.

Toinen reittivaihtoehto Kermankoski-Hanhivirranniemi, jatkuu Kermankoskelta Timonmäen tunnelmallisen kylätien kautta tielle 471 ja jatkaa siitä Koloveden kansallispuiston maisemia myötäillen kohti Enonkoskea. Katso vaihtoehtoreitti ».

Molemmat reitit yhdistyvät Enonkoskelle mennessä, jossa voit hyvin pitää vielä pienen tauon ja nauttia ruokaa ja juomaa tai vaikka yöpyä. Romanttisen kosken vieressä on Koloveden kansallispuiston luontotupa, jossa voi tutustua kansallispuiston näyttelyyn. Täältä matka jatkuu Karvilan ja Makkolan maalaiskylien kautta kohti Savonlinnaa.

Reitin voi pyöräillä myös talvella. Kaupungin keskustasta voi vuokara fatbiken (ei nastoja) tai sähköfatbike (nastarenkaat) talvipyöräilyyn.

Kuva: Juha Kuva, Visit Finland
Teksti: Visit Savonlinna, OutdoorActive

Tutustu reittitietoon